Surfa i Sverige

Kan man surfa i Sverige?
Det är den vanligaste frågan jag får när jag berättar om vad jag ängnar mig åt på fritiden. Det går att surfa i Sverige men det krävs rejäla vindar, nästan stormbyar för att det ska bli vågor att surfa. Det är lätt att förknippa surfing med tropisk värme, perfekta vågor och solbränna men att vara svensk surfare kräver lite mer pannben än så.

Den bästa tiden på året för att surfa i Sverige är när höststormarna drar in över landet, då åker våtdräkten på och när temperaturen sjunker yttligare så får man använda sig av våtskor, huva och handskar för att man inte ska frysa. Surfing är en egen sport eftersom att man ständigt behöver hålla koll på vinden med olika riktningar och styrkor. Man kan gissa sig till att ett surfbryt bör fungera på en viss vindriktning men kan säkert aldrig veta förrens man varit ute och sett det. Det krävs en hel del tålamod och letande för att man ska hitta den där vågen som går att surfa en längre tid och inte bara är en closeout som det heter i surfspråket. Man lär sig med tiden och har man tur kan man få lite tips från lokalbefolkningen om vart man bör leta efter vågor. 

Att kunna surfa i Sverige betyder oehört mycket, för mig är det en livsstil som jag inte kan leva utan. Även om våra stökiga vindvågor inte är i närheten av de bästa i världen så är känslan obeskrivlig när du får en lång peelande våg här hemma i de svenska vattnet. 

Kommentera gärna: