Steg 1- börja surfa

Så du känner dig sugen på att lära dig att surfa, kul! Det är en fantastisk aktivitet som ger så mycket mer än bara motion. Det kan kännas svårt att veta hur man ska gå till väga för att komma igång. Du behöver inte alls mycket utrustning för att komma igång; en surfbräda, fenor, legrope, wax och våtdräkt (behövs alltid om du vill surfa i Sverige). Visst kan man lära sig att surfa helt själv men jag rekommenderar starkt att de första gångerna ta hjälp av någon som kan. Det kommer dels spara dig en massa tid och energi om du får de små avgörande tipsen innan du går i vattnet. Fast mest så handlar det om din egna säkerhet, surfing kan snabbt gå från en fridfull till livshotande situation. Kontakta din lokala surfskola för att snabbt och säkert ha kul ute i vågorna!

Förväntningar motsvarande verklighet
Jag har märkt att de flesta som aldrig testat surfing har orealistiska förväntningar på vad de kommer göra sin första gång i vattnet. Det fina är ju att det kan se väldigt enkelt ut när man ser otroligt duktiga människor surfa. Jag lovar att det kommer ta tid innan du blir "barreled". Om du bestämmer dig för att ta en lektion så kan du förvänta dig att:
- Genomgång av utrustning.
- Teori på stranden, för att lära sig grunderna om hur man enklast kommer upp stående på brädan.
- Träna på att hitta rätt position på brädan för att enklast fånga vågor.
- Gå ut bredvid brädan i midjehögt vatten och fånga "vitvattnet" alltså den redan brutna vågen som sedan forstätter in mot stranden. 
- PADDLA PADDLA PADDLA, ja hur enkelt det än låter så måste man paddla en hel del för att komma med vågen innan det är dags att försöka ställa sig upp.
- Förhoppningsvis kommer du stå upp och surfa in mot stranden.

Kom ihåg att det inte är alla som lyckas ställa sig upp på brädan första gången och det är inte heller det du ska fokusera mest på de första gångerna. Fokusera på att ha kul istället så kommer allt efterhand!

Tips
Kolla på havet och dess rörelse. Försök se samband mellan hur vågorna bryter. Om du försöker läsa av havet blir det mycket enklare för dig att veta vart du bör vara i vattnet för att enklast fånga vågor.
 

Kommentera gärna: